Trečiadienį Europos Parlamente (EP) nepavyko surinkti kvalifikuotos balsų daugumos, reikalingos vetuoti Europos Komisijos siūlymą leisti naudoti fosfatų priedus kebabuose.

Tai reiškia, kad „užšaldytuose vertikaliuose mėsos vėriniuose“ greitu metu bus leista naudoti fosfatų priedus.

Prieš porą savaičių EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas buvo pasiūlęs nepritarti ketinimui panaikinti fosfatų priedų draudimą kebabų mėsoje (avienoje, ėrienoje, veršienoje, jautienoje ir kiaulienoje). Rezoliucijos projekte buvo raginama atsižvelgti į nuogąstavimus dėl visuomenės sveikatos, taip pat sulaukti Europos maisto saugos agentūros tyrimo rezultatų.

Pasak Europos Komisijos, fosfatai suformuoja baltymų plėvelę, kuri sujungia mėsos gabalus ir užtikrina tolygų jos užšaldymą bei kepimą. Šį maisto priedą jau dabar leidžiama naudoti perdirbtoje mėsoje ir kai kuriuose mėsos pusgaminiuose. 2017 m. Europos Komisijos ataskaita parodė, kad kai kurios ES valstybės ne iki galo įgyvendino ES maisto priedų taisykles.

Trečiadienį 373 europarlamentarų balsavus už EP komiteto siūlymą, 272 prieš, o 30 susilaikius, nesurinkta reikiama balsų dauguma (376 balsai), todėl fosfatų priedų draudimas kebabuose bus panaikintas, kaip siūlė Europos Komisija.